Smeren, keren en olifanten, heel veel olifanten

9 september 2025 - Kaudulla National Park, Sri Lanka

Vanochtend keek ik hoopvol in de spiegel en verwachtte dus die jonge godin. Echter zag ik.. opgezwollen gezicht en ogen, alsof ik een kikker was. Dus direct fles koud water tegen mijn gezicht aangehouden en het trok gelukkig snel weg. Zal wel de warmte zijn geweest.

Vanochtend een vrije ochtend. Dus heerlijk ontspannen ontbeten en daarna smeren en keren aan het zwembad inclusief nieuwsgierige varaan aan de rand.

IMG-20250909-WA003020250909_095319

Was wel even fijn zo relaxed en ook voldoende tijd om nog rustig te lunchen om daarna op pad te gaan voor de olifantensafari.

Het wordt dus geen lang verhaal vandaag, want plaatjes zeggen meer dan verhalen. De safari ging niet naar Minneriya National Park omdat de kuddes doorgetrokken waren naar Kaudulla National Park. Zodoende naar het laatstgenoemde park. Onderweg nog een olifant aan de elkander van de weg. Je staat er eigenlijk al niet meer van te kijken.

20250909_14012020250909_142301

De jeeps stonden ons al op te wachten. Prima comfort voor de safari. Na veel hobbels, bobbels, gaten in de weg en modderpoelen door de enorme hoeveelheid regen gisteren zagen we wel te verstaan één olifant en dan moest ik me ook nog in allerlei bochten wringen in de jeep om hem nog een beetje op de foto te krijgen. Een lichtelijke teleurstelling overviel me wel enigzins. In de verte zag ik later wel een kudde, maar laten we nu net de andere kant oprijden.

20250909_144422

Maar het bleek slechts een aanloopje op wat we daarna zagen. Kuddes olifanten met kleintjes. Mannetjes olifanten met slagtanden, wat heel zeldzaam is, want slechts 6% van de olifanten hier heeft slachttanden op volwassen leeftijd. Toeterende olifanten, schreeuwende olifanten,  olifanten in musth, wat niets anders betekent dan hitsig en dus zeer gevaarlijk en agressief. Overigens wat nog wel eens bij ons het derde been wordt genoemd door mannen met enige zelfoverschatting, blijkt bij een olifant een formaat van letterlijk een been te zijn. Indrukwekkend!

20250909_152620

20250909_152651

Het was genieten in de jeep. Van de natuur, de dieren en het prachtige weer, wat niet voorspeld was, maar tot aan het einde droog en zonnig bleef.

IMG-20250909-WA0128(1)20250909_16054620250909_155407

Aan het einde betrok de lucht, je zag de olifanten direct richting jungle lopen en voor ons waren het prachtige plaatjes om te schieten. Met zo nu en dan een olifant alleen op een serene achtergrond.

20250909_16384620250909_164635

Na afloop kregen we te horen dat we ca. 200 olifanten hebben gezien. Ik heb ze niet geteld, maar het waren er inderdaad heel veel. Aan het eind nog getrakteerd op een krokodil. Merendeel van de foto's heb ik vanmiddag gemaakt met mijn camera en niet met mijn mobiel dus helaas van de krokodil geen foto, want die lag iets te ver weg om nog goed in te zoomen met mijn telefoon. Een prachtige, maar helaas dode vlinder bij uitstappen kon nog wel goed op de foto en mee in de tas.

20250909_170753

Maak je reisblog advertentievrij
Ontdek de voordelen van Reislogger Plus.
reislogger.nl/upgrade

1. Fons:
    10 september 2025
    Wat onwijs gaaf om dit olifanten (met of zonder 3e been :-) ) zo te zien. Echt heel bijzonder en mooi!