Botanisch genot en weddingcrashing

11 september 2025 - Kandy, Sri Lanka

Een dagje Kandy verkenning. Gisteravond kwam ik er helaas achter dat mijn kruidentuinaankoop geen goede investering was. Bij het nazoeken van wat documentatie vond ik alleen maar berichten over oplichting, zogenaamde exclusiviteit en simpelweg troep in een potje. Toen ik de verpakkingen openmaakte bleek ik daarin alleen maar bevestigd te worden. Plastic flesjes met papiertjes die als etiket moesten doorgaan, geplakt met plakband, geen ingrediëntenbeschrijving en toen ik deksels eraf haalden chemische geuren. De zogenaamde natuurlijke ontharingscreme, bleek verdacht veel op onze Veet. Alleen hééél veel duurder. Een ander gekocht middel bleek gewoon kokosolie waar je mee kookt, dus mijn humeur hing natuurlijk gelijk op vriespunt. Berichtje aan de gids, en bij het ontbijt waren die eerste telefoongesprekken al geweest. Fantastisch hoe ze het heeft opgelost allemaal.

Voordat we de bus instapten moesten we even wachten op de aankomst van een bruid. Prachtig allemaal. Dat maakte de wens om vandaag een sari gedrapeerd te krijgen alleen maar groter.

Eerste bezoek was aan een houtbewerker waar ze de originele maskers maken met natuurlijk verf. Bijzonder om vanuit wat houtzaagsel gemengd met water een rode kleur te zien ontstaan die met limoen, ijzer of kalk in totaal andere kleuren veranderd.

20250911_09432520250911_10095620250911_101022

Onderweg naar de bus... bruiloft nummer 2. Hier was men zelfs zo enthousiast dat we belangstelling toonden dat we zelfs met het bruidspaar op de foto mochten en de uitnodiging mee te eten. Het eten hebben we overgeslagen, maar het idee dat we in een foto album van iemand belanden is wel grappig.

IMG-20250911-WA0015

In de Peradeniya botanische tuinen genoten van een schat aan exotische planten, bomen en bloemen. Maar ook honderden vleerhonden die aan de bomen hingen. Met hun vleugels kunnen ze soms wel een totale wijdte hebben van 1.20m. Veel verliefde stelletjes proberen in de tuin een beetje intimiteit te ervaren. Alleen genegenheid in het openbaar wordt niet gewaardeerd. En dus lopen er letterlijk mensen van een soort zedenpolitie door de tuinen om hard op een fluitje te blazen als er een kusje wordt gegeven.

20250911_10344820250911_11112620250911_11245120250911_11335220250911_11485120250911_12064520250911_115712

En eindelijk...eindelijk was het moment daar. Aan het begin van de vakantie had ik er al om gevraagd en Jacky had het uiteraard geregeld. Sari's draperen en op de foto. Wat is het heerlijk om zo aangekleed te worden. Uit honderden sari's kon je kiezen en ik moet zeggen dat mijn keuze voor wellicht wel de minst opzichtige een prachtige klassieke uitstraling opleverde. Voelde mezelf echt een prinses, alsof je je eerste trouwjurk past. De winkel verkocht veel zijde, dus heb daarna nog een prachtige zijden shawl gekocht voor thuis. Geen 6 meter stof die in een sari zit, maar genoeg voor een andere outfit te stylen.

20250911_130539(1)20250911_130605IMG-20250911-WA0020

Uiteindelijk een edelstenenmuseum bekeken met een totaal onverstaanbare man en het enige wat ik van de rondleiding heb onthouden is dat een hardheid van 9 en 10 pure edelstenen zijn. En tussen 5 en 8 half edelstenen en dat Sri Lanka de grootste producent van gekleurde edelstenen is. Uiteraard werd deze rondleiding afgesloten met bling bling, lookie lookie, kopen kopen. Ondanks de prachtige sieraden waar ik misschien met iets minder opdringerig gedrag nog wel eens iets leuks had kunnen vinden, kreeg ik nu vooral vluchtgedrag.

20250911_144151

In het hotel aangekomen is K3 een feit. De appgroep is aangemaakt en we hebben onze eerste videocall vanaf de hotelkamers al gehad met slappe lach tot gevolg.

20250911_130810

Na de enorme stortregen nog heerlijk 2 uur bij het zwembad gezeten. Happy hour cocktailtje en sunset. En wat komt er na sunset? Een grote vlucht vleerhonden. Een groep hoog vliegende zwaluwen belooft mooie weer, dus ben benieuwd wat de vleerhonden in petto hebben voor morgen......

20250911_18191720250911_172430